Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Nutriční stav u pacientů s akutní leukémií během onkologické léčby
Kupilíková, Veronika ; Šťastná-Marková, Markéta (vedoucí práce) ; Křížová, Jarmila (oponent)
Akutní leukemie je definována jako různorodá skupina maligních onemocnění krvetvorby. Cílem práce bylo zjistit, v jaké míře se vyskytují poruchy výživy u pacientů s akutní leukemií během onkologické léčby, jaká je jejich závažnost, nejčastější příčiny úbytku hmotnosti a nakolik se u pacientů uplatňují různé formy nutriční intervence. Výzkum probíhal v Ústavu hematologie a krevní transfuze během hospitalizace pacientů na lůžkovém oddělení, jednotce intenzivní péče a transplantační jednotce. Výzkumný soubor byl tvořen 40 pacienty s diagnózou akutní leukemie. Ke zpracování praktické části a zodpovězení výzkumných otázek byly využity výstupy ze screeningu nutričního stavu (dotazník MNA, BMI, hmotnost, střední obvod paže, obvod lýtka, BIA, biochemické nutriční parametry), a funkčního hodnocení (ECOG PS, Chair-stand test, Hand grip test). Měření proběhlo dvakrát se zhruba měsíčním odstupem. Výzkum potvrdil úbytek hmotnosti od počátku onemocnění u 95 % pacientů. Dominantní příčina hubnutí byla identifikována v 80 % jako nechutenství. Nutriční screening MNA vyhodnotil soubor pacientů průměrným skóre 22,8 ± 2,9, což odkazuje do pásma rizika malnutrice. U pacientů došlo ke zhoršení fyzického výkonu a snížení fyzické aktivity. V průměrných výsledcích měření nepotvrdila významné změny celkového nutričního...
Nutriční intervence u pacientů s obezitou v rámci komplexní úpravy životního stylu
Mlynčár, Filip ; Forišek Paulová, Petronela (vedoucí práce) ; Matoulek, Martin (oponent)
Úvod: I přes pokrok v léčbě obezity zůstává intervence životního stylu klíčovým prvkem terapie. Úspěšné snížení tělesné hmotnosti vyžaduje navýšení pohybové aktivity a úpravu stravovacích návyků, s cílem dosažení negativní energetické bilance. Tento proces vyžaduje čas, trpělivost a odborný dohled multidisciplinárního týmu. Nutriční terapeut poskytuje pacientům s obezitou individuální doporučení ohledně stravy přizpůsobené jejich zdravotnímu stavu a současným životním podmínkám. Pravidelná nutriční intervence a dlouhodobý kontakt s pacientem významně přispívá k vyšší úspěšnosti při redukci tělesné hmotnosti a především udržení váhového úbytku a stravovacích a pohybových návyků. Cíle: Cílem této práce je prokázat pozitivní účinek komplexního intervenčního programu na úpravu tělesných parametrů a zlepšení stravovacích návyků u výzkumného souboru pacientů během tříměsíčního období. Pro hodnocení úspěšnosti tohoto programu se provede srovnání tělesných parametrů s kontrolní skupinou pacientů z klinické studie, kteří neprošli touto intervencí. Metodika: Provedení sběru dat proběhlo v Biomedicínském Centru Slovenské Akademie Věd v Bratislavě. Do výzkumu byli zařazeni dospělí jedinci s BMI nad 29 kg/m2 , kteří podstoupili komplexní intervenci životního stylu, v rámci klinické studie Obezita. Byly získány...
Specifika výživy u nehojících se ran v hospitalizační péči
RANŠOVÁ, Radka
Bakalářská práce se zabývá specifiky výživy u nehojících se ran v hospitalizační péči. Teoretickým východiskem pro praktickou část bylo vymezení pojmů výživa v nemocnicích a klinická výživa a její nejdůležitější složky. Klinická výživa je velmi širokou oblastí, proto byla teoretická část zaměřena pouze na nejdůležitější části, které charakterizují specifika výživy v léčbě nehojících se ran. Dále se teoretická část zabývá popisem anatomie a fyziologie kůže k plnému pochopení důsledků porušení její integrity. Rozsah nutriční podpory je také závislý na typu a rozsahu poranění, které jsou v teoretické části popsány. Praktická část je věnována porovnání nutriční péče dvou pacientů s rozsáhlou devastující ránou. V rámci kazuistik je popsán rozsah a průběh nutriční intervence, který může sloužit jako metodický plán nutriční péče. Zvláštní pozornost je v rámci nutriční intervence věnována edukaci pacienta a jeho rodinných příslušníků o výživě pacienta. Cílem edukací je potvrdit nebo naopak vyvrátit obecný odborný předpoklad o působení edukace a podpory rodiny pacienta na léčbu a spolupráci pacienta v průběhu léčby.
Efekt nutriční intervence u pacientů s obezitou a fibrilací síní
Buzická, Julie ; Souza Lopes, Kristýna (vedoucí práce) ; Havránek, Štěpán (oponent)
Úvod: Díky vysoké a stále se zvyšující prevalenci se obezita řadí mezi nejrozšířenější a jeden z nejzávažnějších rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. Je prokázané, že mezi obezitou a fibrilací síní je epidemiologická souvislost a riziko vzniku fibrilace síní stoupá s rostoucím BMI. Studie ukazují, že redukce hmotnosti v kombinaci s antiarytmickou farmakoterapií má u některých pacientů dobrý efekt v léčbě fibrilace síní. Nutriční intervence je důležitou součástí léčby obezity a z toho důvodu se tato práce zaměřuje na její efekt. Cíl práce: Cílem práce je zhodnotit efekt individuální nutriční intervence s využitím telemedicíny u obézních pacientů s fibrilací síní na příjem celkové energie, jednotlivých hlavních živin a vlákniny. Dále by měl být zhodnocen vývoj tělesné hmotnosti a množství tukové tkáně v průběhu 6 měsíců. Vedlejším cílem je zhodnocení pohybové intervence na základě počtu kroků za den. Metodika: Data byla sbírána na III. interní klinice endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, v ambulanci nutričních terapeutů. Do výzkumu byli zařazeni pacienti s BMI ≥ 30 kg/m2 s diagnostikovanou fibrilací síní indikováni ke katetrizační ablaci. Pacienti byli sledováni po dobu 6 měsíců, sběr dat se odehrával od listopadu...
Vliv nutriční intervence na vývoj hmotnosti, tělesného složení a změnu stravování u obézních pacientů
Lahodová, Klára ; Sadílková, Aneta (vedoucí práce) ; Souza Lopes, Kristýna (oponent)
Úvod: I přes moderní metody léčby obezity, jako je farmakoterapie a bariatrická chirurgie, zůstává intervence životního stylu nadále klíčovým článkem terapie. Změna pohybových a stravovacích zvyklostí vedoucí k negativní energetické bilanci je předpokladem pro redukci hmotnosti. Jedná se nepochybně o dlouhodobý proces, při kterém pacient potřebuje odborný dohled multidisciplinárního týmu zdravotníků. Nutriční terapeut poskytuje obéznímu pacientovi individualizovaná dietní doporučení s ohledem na jeho zdravotní stav a aktuální životní podmínky. Pravidelná nutriční intervence tak může přispět k vyšší úspěšnosti redukčního režimu. Cíle: Cílem práce je zjistit, jaký vliv má nutriční intervence na vývoj tělesné hmotnosti, tělesného složení a změnu stravovacího režimu u výzkumného souboru obézních pacientů, kteří v průběhu 6 měsíců docházeli na konzultace s nutričním terapeutem. Pro porovnání změn tělesné hmotnosti byl zvolen kontrolní soubor pacientů obezitologické ambulance, kteří byli pouze v péči lékaře a neabsolvovali žádnou konzultaci s nutričním terapeutem nebo absolvovali maximálně jednu nutriční konzultaci. Metodika: Sběr dat probíhal na III. interní klinice, klinice endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, konkrétně v ambulanci...
Vliv enterální výživy na průběh Crohnovy choroby
Homzová, Nikola ; Lukáš, Milan (vedoucí práce) ; Bortlík, Martin (oponent)
Úvod: Crohnova choroba je onemocnění trávicího traktu nejasné etiologie, které může z mnoha příčin ohrožovat nutriční stav pacientů. Malnutrice pak může zhoršovat odpověď pacienta na léčbu základního onemocnění. Možnosti optimalizace výživového stavu jsou rozmanité, zahrnují dietní úpravy, enterální i parenterální výživu a jejich vzájemné kombinace. Za účelem zajištění co nejvyšší míry šetrnosti a efektivity výživy je potřebné zajistit zcela individuální přístup k jednotlivému pacientovi. Metody: Sledován byl vliv enterální výživy na průběh Crohnovy nemoci. Do výzkumného šetření bylo zahrnuto 84 malnutričních pacientů s aktivní formou Crohnovy choroby. Ti byli rozděleni do 2 skupin s ohledem na typ a dávkování enterální výživy. Do první skupiny byli řazeni pacienti, kteří užívali doplňkovou enterální výživu formou sippingu o energetické hodnotě 1200 kcal/den. Zbylou energetickou potřebu hradili pacienti bezezbytkovou dietou obohacenou o rozpustnou vlákninu. Druhá skupina zahrnovala pacienty, u nichž byla podávána po dobu osmi týdnů exkluzivní oligomerní enterální výživa nasojejunální sondou dle energetické potřeby pacienta, která byla stanovena u obou skupin pomocí Harris- Benediktovy rovnice. Přechod na exkluzivní enterální výživu byl postupný, stejně jako návrat k pevné stravě. U vybraných...
Fyzioterapie u pacientů po akutním infarktu myokardu a aspekty ovlivňující jejich rekonvalescenci
Zídková, Veronika ; Kurfürstová, Martina (vedoucí práce) ; Novotná, Marie (oponent)
BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Jméno: Veronika Zídková Vedoucí práce: Bc. Martina Kurfürstová, DiS. Oponent práce: Název bakalářské práce: Fyzioterapie u pacientů po akutním infarktu myokardu a aspekty ovlivňující jejich rekonvalescenci Abstrakt bakalářské práce: Bakalářská práce se zabývá fyzioterapií a použitím zásad sekundární prevence v hospitalizační fázi rehabilitace u pacientů po akutním infarktu myokardu. Cílem bakalářské práce je popsat fyzioterapii během hospitalizace a jakým způsobem může fyzioterapeut ovlivnit změnu životního stylu pacienta. Typ práce je teoreticko - praktický. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o anatomii srdce a akutním infarktu myokardu. Stěžejní kapitoly jsou věnovány fyzioterapii v průběhu hospitalizace a aspektům sekundární prevence, které se zabývají rizikovými faktory ischemické choroby srdeční. V praktické části je pomocí dvou kazuistik popsán průběh fyzioterapie a preventivní intervence, zaměřené zejména na zanechání kouření, změnu stravování, zvýšení pohybové aktivity a screening deprese a dalších psychosociálních rizikových faktorů u dvou pacientů po akutním infarktu myokardu během jejich hospitalizace ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Klíčová slova: akutní infarkt myokardu, kardiovaskulární rehabilitace, sekundární prevence, nutriční intervence, fyzická...
Vliv edukací u chronicky hemodialyzovaných pacientů s hyperfosfatémií
Ben-Perets, Diana Ester ; Karbanová, Miroslava (vedoucí práce) ; Zakiyanov, Oskar (oponent)
Vysoká hladina fosforu, hyperfosfatémie, představuje vážný problém v léčbě hemodialyzovaných pacientů. Na tyto pacienty má vliv řada dalších omezení. Kromě monitorování svých hladin fosforu musí také sledovat hladinu draslíku, sodíku, tekutin a makroživin. To často dělá z dodržování stravy obtížný úkol. Pokud dodržují tuto dietu velmi přísně, mohou konzumovat stravu s nízkým obsahem ovoce a zeleniny, která přispívá k aterogenezi, a s nízkým obsahem bílkovin, což vede k malnutrici. Pacienti musí také s každým jídlem užívat relativně velké množství léků, což může u některých pacientů způsobit různé dyspeptické problémy. I samotná dialýza může být velmi omezujícím prvkem v jejich osobním i pracovním životě. Výsledkem je obvykle nespokojenost pacientů a nízká compliance při dodržování některých doporučení. Úkolem nutričního terapeuta je vzdělávat pacienty o vyváženém poměru bílkovin a fosforu, poučit je o nutnosti užívání vazačů fosfátů a zvýšit jejich zdravotní gramotnost o důsledcích vysokých hladin fosfátů na organismus. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo prozkoumat vliv edukací na nutriční chování dialyzovaných pacientů s hyperfosfatemií. Studie se účastnila skupina 37 chronicky dialyzovaných pacientů s hyperfosfatemií. Osmnáct náhodně vybraných účastníků bylo určeno do experimentální skupiny...
Vliv enterální výživy na průběh Crohnovy choroby
Homzová, Nikola ; Lukáš, Milan (vedoucí práce) ; Bortlík, Martin (oponent)
Úvod: Crohnova choroba je onemocnění trávicího traktu nejasné etiologie, které může z mnoha příčin ohrožovat nutriční stav pacientů. Malnutrice pak může zhoršovat odpověď pacienta na léčbu základního onemocnění. Možnosti optimalizace výživového stavu jsou rozmanité, zahrnují dietní úpravy, enterální i parenterální výživu a jejich vzájemné kombinace. Za účelem zajištění co nejvyšší míry šetrnosti a efektivity výživy je potřebné zajistit zcela individuální přístup k jednotlivému pacientovi. Metody: Sledován byl vliv enterální výživy na průběh Crohnovy nemoci. Do výzkumného šetření bylo zahrnuto 84 malnutričních pacientů s aktivní formou Crohnovy choroby. Ti byli rozděleni do 2 skupin s ohledem na typ a dávkování enterální výživy. Do první skupiny byli řazeni pacienti, kteří užívali doplňkovou enterální výživu formou sippingu o energetické hodnotě 1200 kcal/den. Zbylou energetickou potřebu hradili pacienti bezezbytkovou dietou obohacenou o rozpustnou vlákninu. Druhá skupina zahrnovala pacienty, u nichž byla podávána po dobu osmi týdnů exkluzivní oligomerní enterální výživa nasojejunální sondou dle energetické potřeby pacienta, která byla stanovena u obou skupin pomocí Harris- Benediktovy rovnice. Přechod na exkluzivní enterální výživu byl postupný, stejně jako návrat k pevné stravě. U vybraných...
Potřeba nutriční intervence u pacientů po cévní mozkové příhodě
Šišková, Ivana ; Hlinovský, David (vedoucí práce) ; Kohout, Pavel (oponent)
Potřeba nutriční intervence u pacientů po cévní mozkové příhodě Souhrn Cíle práce: Zjistit, kolik pacientů po akutní cévní mozkové příhodě má dostatečný perorální příjem energie a bílkovin, a jak se tento stav změní po měsíci hospitalizace. Zhodnotit spojitost mezi poruchou polykání a příjmem stravy. Metody: Hodnocení bylo provedeno pomocí sledování příjmu stravy, záznamu podílu snědené porce, vyhodnocení přijaté energie a živin pomocí nutričního softwaru, a porovnání s vypočtenou potřebou energie (na základě Harris-Benedictovy rovnice) a bílkovin. K hodnocení polykání byl použit screeningový dotazník GUSS, soběstačnost byla hodnocena pomocí ADL testu. Sběr dat zahrnoval také antropometrické ukazatele (hmotnost, výška, obvod paže) a nutriční screeningy používané v Thomayerově nemocnici v Praze pro standardní i následnou péči o dospělé. Výsledky: Z 35 pacientů mělo dostatečný příjem energie z přijaté stravy 54 % pacientů a dostatečný příjem bílkovin 23 % pacientů v prvním týdnu po CMP. Po měsíci hospitalizace byl dostatečný příjem energie zjištěn u 66 % pacientů a 11 % z nich mělo dostatečný příjem bílkovin. U pacientů po akutní CMP nedošlo po měsíci hospitalizace ke zlepšení perorálního příjmu energie (p=0,2891, α=0,05) ani bílkovin. Poruchou polykání trpělo v prvním týdnu po vzniku CMP 84,4 %, po měsíci...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.